Není pajzl jako pajzl - osvětlení restaurace a emoce.

01. 04. 2004


Příjemné, klidné, intimní prostředí restaurace vedle rychlé a pozorné obsluhy jakož i perfektní kuchyni očekává snad každý. Vezmeme-li v potaz vědecké poznatky říkající, že člověk vnímá až 90% informací zrakem, pak dobré osvětlení se na příznivém pocitu hosta a oblíbenosti restaurace může podílet nemalou měrou (vyloučíme-li zařízení ze kterých cítíme zápach přepáleného oleje dřív než takový podnik na obzoru spatříme). Navíc termíny: emoce, atmosféra, příjemný, měkký, ostrý nebo syrový - jsou běžné výrazy slovníku světelného technika ve vztahu k hodnocení světelného výsledku stejně tak, jako oslnění, jas či intenzita. K řešení příjemné a variabilní světelné atmosféry restaurace či baru by tedy mělo být přihlíženo s ještě větší pečlivostí než k výběru pohodlné a zároveň hezké a trvanlivé židle či značky podávaných nápojů. Zde je pár ukázek restaurací, kde osvětlení hraje důležitou úlohu. Skryté (nepřímé) osvětlení v kombinaci s bodovými svítidly umožňuje významně měnit atmosféru prostředí dle pořádaných příležitostí - více prostorového světla při větším společenském setkání či použití intimních bodovek při večerním provozu. Vhodně aplikované barevné osvětlení ovlivňuje emoce vnímání prostoru. Bar osvětlený svítidly velmi pomalu měnícími barvu se tak rychle neokouká a podvědomě provokuje pozornost hosta směrem k baru. Videoukázka průběhu změny barvy zde (4MB) Svítidla s efektním stínovým efektem na stěnách vytvářejí emočně podmanivou atmosféru a doplňují další dekorace, popřípadě mohou být samotnou dekorací. I denní restaurace může být zajímavě a příjemně osvětlena. Osvětlení salonku by mělo vytvořit příjemnou komorní atmosféru pro jednání či společenské setkání. O tom zda se v restauraci budeme cítit dobře může rozhodnout její vzhled jakož i způsob a nápaditost vnější iluminace podniku. Dobré osvětlení restaurace, baru či vinárny není ani tak věda podpořená masívním světelným parkem za mnoho peněz jako spíše věc citu.